blog

Miért bambuszanyagot használok a mosható betétek magjának?

A bambusz puhább, hajlékonyabb mint a pamut.

A napokban pakoltam betéteimet és kezem ügyébe akadt egy 4 és fél éves betétem amelyet magamnak készítettem bambuszfrottírból. Gondoltam írok erről a különleges anyagról neked is. Tény, hogy elég magas az ára, nehéz is beszerezni Magyarországon. Viszont a szuper tartóssága és minősége mindenképpen megéri a befektetést, főként ha mosható betétbe kerül. Finom puha anyag, természetes összetevőkkel. Általában bambusz , kender és pamut az összetevője. Kiváló nedvszívó anyag 3- 4x annyi nedvességet felszív, mint a pamutfrottír. 60C-on is mosható, teljes nedvszívóképességét pár mosás után éri el. Ami legfontosabb, hogy sokszori mosás után is puha marad az anyag nem keményedik mint a pamut frottír és más nedvszívó anyagok. Én ecetes vízzel öblítek 7 éve, puhák a ruháink. Bőrproblémáink sincsenek azóta. Dolgozni nem könnyű vele, porszívó van mellettem állandóan, mert hóesés érzésem van ha a betétek magját varrom össze. A kicsi betétbe 2 réteg, a közepesbe 3 réteg, az éjjeli betétbe pedig 3 kerül a zorbon felül még. Én imádom ezt az anyagot, puha ,kényelmes marad vele a betét évek múlva is. Szívből ajánlom neked is!

Hulladékcsökkentés a Ritakreatívnál

Csökkentsd! Nézz körül, hogyan tudnál kevesebb mindent a kukába dobni. Bea Johnson Zero Waste Otthon könyvét ha te is olvastad, tudod mi az az 5 “R“. Reduce, azaz csökkentsd. Vagy Recycle, azaz hasznosítsd újra. Kinek melyik tetszik. A lényeg, hogy megfogadtam a tanácsokat.

Szabási hulladékra varrt pamutfrottír korongok

Én a vállalkozásom által termelt szemetet csökkentem, amikor a szabási hulladékom hasznosítom. Az arctisztító korongok apró, varrás során keletkezett anyagdarabokból készülnek nálam. Ezeket hasznosítom újra. Igyekszem mindig úgy szabni az anyagokat, hogy a minta szép legyen a terméken, tehát nagy odafigyeléssel készülnek.

Szaporodik a kupac

Az eldobható vattakorongok környezetbarát, újrahasználható, mosható alternatívái ezek a korong alakú textilpárnák. Reuse, azaz használd újra meg újra.

Hamarosan kész egy adag

Refuse, azaz utasítsd el. Például a termékcsomagolást elutasíthatod. Minden nagyobb városban van már csomagolásmentes bolt. Használd ki ezt a lehetőséget és vásárolj ilyen módon. Amikor arctisztítókorongjaimat vásárolod, csomagolás mentesen teszed, nincs papír vagy műanyag csomagolása a termékeimnek.

Hulladékmentesen élni szemléletváltást, tudatosságot, előretervezést és szervezést igényel, de ha valaki követi Bea Johnson 5R-koncepióját, hamar rákaphat a dolog ízére. Ezek angolul a refuse, reduce, reuse, recyle, rot, vagyis magyarul utasítsd el, csökkentsd, használd újra, dolgozd föl, komposztáld. Ha arctisztító korongjaimat életük végén komposztálod, akkor pipa az 5R!

Sorakoznak, mint a kiskatonák

Kukkants be hozzám – saját készítésű házszámtábla

Házszámunk

Sokat gondolkodtunk párommal, milyen házszámtáblát szeretnénk. Boltit nem akartunk, nem tetszett egyik sem. Az egyszerű, számokból álló megoldás nem tetszett nekünk. Láttunk világítós napelemeset, gondoltunk kerámiára, sok szép megoldást láttunk a környékünkön is. Valahogy egyik sem volt az igazi.

Lassan 2 éve, hogy beköltöztünk, ideje volt már kezdeni magunkkal valamit. Aztán férjemnek támadt egy ötlete! Csináljunk sajátot! Saját két kezünkkel, abból amink van, olyat, amilyet szeretnénk. Remek ötlet. Körülnéztünk, mit, hogyan, hova. Férjem előállt az ötlettel, hogy OSB lapból vág ki egy táblát, úgyis maradt az építkezésből. Aztán arra én festek házszámot, ő meg felfúrja a házfalra.

Felhő formát vágtunk ki az OSB lapból

Neki is álltunk. A felhő formát dekopír fűrésszel vágtuk ki az OSB lapból. Aki dolgozott már ilyen anyaggal az tudja, hogy utána muszáj volt lecsiszolni itt-ott. Szóval dörzspapírt használtunk, hogy az éles széleket és a felületet simává varázsoljuk.

Akrilfestékkel dolgoztam

A felhő forma megvolt, végre kezembe vehettem leendő házszámtáblánk nyers alapját. Hamar lealapoztam felső részét kékkel, alsó részét zölddel. Ég és föld. Másnap felfestettem a házszámot feketével, kb. 15cm betűmagassággal és nekiálltam a dekorálásnak. Felhők, napocska, füvek, virágok… Valami kis vidámat szerettünk volna.

Időjárásálló lakk

Egy nap száradás után lelakkoztam mindkét oldalát, hogy ne ázzon át. Két réteg lakkot kapott, férjemet idézve “hogy az atomtámadást is túlélje”. Egész nap lakkoztam a száradási idők meg a két oldal miatt…

Előbb fúrj, aztán fess!

A rögzítést egy csavarral oldottuk meg, férjem kifúrta a lukat neki. Aztán közölte, hogy előbb fúrni kellett volna, aztán festeni… A fúró felrepesztette a már lefestett előlapot. Hibajavítás következett – festés, aztán lakkozás. Szóval, ha te is ilyesmit csinálsz, előbb fúrj, aztán fess!

Felkerült a végleges helyére

Másnap szép idő volt, a lakk is megszáradt. Délelőtt férjem felfúrta a végleges helyére a házszámtáblánkat. A gyerekeknek meglepetés volt mikor hazajöttek a suliból, mert nem szóltunk előre nekik.

Ti írtátok – Eszter levele

Hálás vagyok a visszajelzésekért, mert sokat tanulhat belőle más is. Te is! Én pedig tudom, hogy jó az irány amerre megyek! Eszter levelét hoztam neked:

Kedves Rita!

Szuper jó volt az első mosható betét tapasztalatom a te kreálmányoddal,így leadtam egy újabb rendelést még pár darabra.Sokáig keresgéltem és sok olya betétet találtam, aminél elsőre az látszott, hogy csak részben átgondolt konstrukciók. Nagyon örülök, hogy rátaláltam a tieidre és nem kell varrással, anyagokkal kísérleteznem hosszasan. Hálásan köszönöm és jó hétvégét! 🙂

Eszter

Mosható betét – hulladékmentes menstruáció

Hulladékmentes menstruáció? Minek az? Egyre több kényelmes és időtakarékos dologról derül ki, hogy azontúl, hogy erősen szennyezi a környezetet, közvetlenül káros lehet az egészségre is. Itt van például a műanyagpalackok és a mikroplasztikok esete vagy az egyszer használatos tamponok és egészségügyi betétek. Szerencsére vannak régi-új eszközök, például az intimkehely és a mosható egészségügyi betét, amelyek hosszútávon gazdaságos megoldások, egészségre ártalmatlan alternatívák, ráadásul hulladékszegény a használatuk. Az eldobható egészségügyi betétek és tamponok egyértelműen megkönnyítették és kényelmesebbé tették azokat a bizonyos nehéz napokat. De milyen áron? Mi is a baj velük?

Egy nő élete során átlagosan 8,2 évet menstruál, ezalatt több tízezer betétet vagy tampont használhat el. Ez a mennyiség egy az egyben újrahasznosíthatatlan szemét lesz (jó esetben szeméttelepre vagy égetőbe kerül). Az egyszer használatos intim-termékek többsége műanyagot (polietilén) tartalmaz (egy csomag betét=4 műanyag szatyor), és egyenként műanyagba van csomagolva, ez ugye önmagában problémás, mert nem bomlik le. A tengerekben leggyakrabban előforduló műanyag tárgyak egyike a menstruációs hulladék, az Európai Bizottság ötödik leggyakoribbként említi. Fontos megemlíteni még ebben a témában a nedves vagy intim törlőkendőket, melyek kiemelt problémát jelentenek mind a szennyvízkezelő rendszerekben, mind pedig a tengerekben és óceánokban. Ez talán egy elég komoly érv a hulladékmentes menstruáció elérése mellett.

A hulladékmentes menstruáció környezeti előnyei mellett fontos tudnunk, hogy a női intim terület vékony hajszálerekkel erősen átszőtt, így a nyálkahártyán keresztül könnyen felszívódhatnak anyagok. A reklámok alapján azt gondolhatnánk, hogy az összes betét és tampon hófehér gyapotmezőkről származó puha pamutból készül, de sajnos ez korán sincs így.

Kezdésnek jó, ha tudjuk, hogy egy átlagos egészségügyi betét 90%-ban tartalmaz műanyagot, vagyis a fő alapanyaga a nyersolaj. Így tartalmazhatnak BPA-t vagy BPS-t, valamint ftalátokat, amik magzati fejlődési rendellenességeket okozhatnak és hatással vannak a hormonháztartásra, valamint számos betegséggel hozták már összefüggésbe őket, úgy mint szív- és érrendszeri megbetegedések, meddőség, rák. Továbbá akármennyire vékonynak hirdeti is magát egy mai eldobható betét, a műanyagrétegek bizony korlátozzák a levegő szabad áramlását, magasabb hőmérsékleten és nedvesen tartják az intim zónát, elősegítve a baktériumok, gombák szaporodását.

Az intim termékek másik fő alapanyaga a pamut, főleg a tamponok esetében. A gyapotnövényt általánosságban rengeteg vegyszerrel kezelik a termesztés során, így a tamponokban peszticid- és glifozát-maradványok is megtalálhatóak. Nincs még vége, kapaszkodj meg, a pamutot rendszerint klórral vagy egyéb vegyszerekkel fehérítik. A tipikus dioxinképző folyamatok közé tartozik többek között a papír- és textilfehérítés (egyébként különféle műanyagok égetése révén képződik a legtöbb – ne tüzelj szeméttel!). Így dioxin az egyszer használatos intim-termékekben is megtalálható, sőt az eldobhatós pelenkákban is. A US Environmental Protection Agency (EPA) jelentése szerint a dioxin komoly közegészségügyi kockázatot jelent és már alacsony szinten is betegségeket okozhat. Rákot, reproduktív és magzati fejlődési problémákat okozhat, károsíthatják az immunrendszert, és zavarhatják a hormonháztartást. Persze egy átlagos ember dioxin kitettségének nagyon nagy részét sajnos az ételeink adják, de azért mégis fontos szempont lehet. Ráadásként, az eldobható intim-higiéniás termékek összetevői között általánosan szerepelnek még szagsemlegesítő anyagok, illatanyagok és ragasztók.

Ha arra a döntésre jutottál, hogy köszönöd szépen, te a fenn felsorolt borzalmakból nem kérsz, örömmel írom le, hogy vannak jobb lehetőségek. És még az őskorba sem kell visszamennünk!

Ma már hazánkban is elterjedtek a mosható betétek, könnyűszerrel beszerezhet bárki, aki a hulladékmentes menstruáció elérésére törekszik. Főleg baba-mama boltokban, mosható pelust áruló webshopokban lelhetünk számos kipróbált és szeretett márkára, vagy otthon dolgozó anyukák kezei alól kerülnek még ki textilbetétek gyönyörűbbnél gyönyörűbb mintákban és formákban. És hogy miért imádják ennyire őket azok a nők, akik már használják őket? Egy szettet 5-10 évig is használhatsz, légáteresztő, hosszútávon pénztárcabarát, sokkal nagyobb a nedvszívó-képessége az eldobhatóssal szemben, nem érintkezik vegyszerrel az intim.terület, nem dörzsöl, nincsenek kellemetlen szagok. Mivel patenttal záródnak, ha épp nem otthon tartózkodsz, használat után egyszerűen összepatentolhatod, bele egy vízhatlan neszesszerbe, otthon pedig elöblítheted.

Tisztítása nem ördöngösség, hideg vízzel kiöblíted, folttisztító szappannal is bedörzsölheted ha szükséges, majd várakozhat a mosásra. Fehérneműkkel együtt nyugodtan lehet mosni őket. Fontos, hogy öblítőt ne használjatok mosáskor, mert eltömíti az anyagot és vízlepergetővé teszi. Szeretnélek emlékeztetni, hogy mosható betét vásárláskor is kimaxolhatod a környezettudatosságot, és választhatsz természetes, lebomló anyagokból készült betétet, mint a pamut, bambusz, kerülve a műszálas nedvszívó rétegeket. Általában lélegző PUL anyag a vízzáró réteg, ami ugyan műanyag, de sokkal jobb megoldás az egyszer használatos intim-termékekkel szemben, és ez a réteg nem érintkezik közvetlenül a bőröddel.

100 év alatt ennyit fejlődtek a női higiéniai termékek

Nemrég arról írtunk, hogy 1000 év alatt hogyan alakultak át a fogamzásgátló módszerek, és most rábukkantunk egy olyan videóra, ami azt mutatja be, milyen termékeket használtak a nők menstruáció idején az 1900-as évek elején, és hol tartunk most. Persze azért hozzácsaptunk egy komolyabb áttekintést is, ide kattintva pedig utánaolvashat annak, hogy a világ különböző tájain milyen szokások kapcsolódnak azokhoz a napokhoz.

Az 1900-as évek elején speciális övre csatolható vászondarabokat használtak a nők. Ugyan az Egyesült Államokban 1889-ben került kereskedelmi forgalomba az első eldobható egészségügyi betét, de nem reklámozhatták a terméket, hiszen a menzesz tabunak számított, így nem is jutott el széles tömegekhez, és meg is szüntették a gyártást.

A divany.hu teljes cikkét ide kattintva olvashatod el

Kukkants be hozzám – házi szúnyogriasztó folyadék

Sziasztok!

Házi szúnyogriasztó folyadékot kevertem, melynek receptjét veled is megosztom. Készítsd el te is otthon és próbáld ki! Nekem bevált.

Tavalyi nyaralás alatt (szülőhelyem közelében a bányatónál Gyékényesen) fiamat sajnos nagyon összemarták a szúnyogok, de a nagyobb gond az allergiás reakció volt. Hatalmas vörös dagadás, gyulladás lett az apró csípésből, lábra állni is alig tudott úgy fájt neki. Van aki már arra gyanakszik, hogy nem is allergia, hanem ezek a vadak vannak túlvegyszerezve… Idén megpróbáljuk ezzel a neten vadászott recepttel elriasztani őket. Nem akartam kitudja milyen vegyszerekkel permetezni magunkat, így magam készítettem. Kellemes citromos illata van, kicsit hasonlít a citronella gyertyához. Nem ragad, nem nyálkás, olyan vízszerű állaga van. Fiam is szívesen befújja magát vele, neki is tetszik az illata.

Most pedig jöjjön a recept! 1 dl sprays flakonba került a folyadék, tehát a recept 1dl folyadékhoz a következő:
-1 kávéskanál gyógyszertári alkohol,
-15 csepp citromfű,
-5 csepp teafaolaj,
-csapvíz

Elkészítése rendkívül egyszerű, mindent összeöntesz és elkevered/összerázod. Használat előtt össze szoktam rázni biztos ami biztos, elvileg erre sincs szükség mert az alkohol eloldja az olajokat a vízben.

Szúnyogcsípés mentes kiruccanást kívánok!

Kukkants be hozzám – a saját betéteim

Sziasztok!

Ma azt mutatom meg Nektek, hogy én hogyan tárolom a mosható betéteimet. Eleinte műanyag tárolókat nézegettem, mert az a legegyszerűbb megoldás, de az nem passzol a hulladékmentes törekvéseimhez. Mindig csak egy cipős dobozba voltak szegények beleszórva, úgy gondoltam többet érdemelnek. Aztán megszületett a nagy ötlet! Ha már hulladékmentes, akkor nem dobom ki a régi cipős dobozt, illetve az anyagmaradékokat is felhasználom, amik a varrás során maradtak. Egy nagy cipős dobozt vontam be farmerral és maradék anyaggal kívül. Az anyagokat méretre vágtam és ragasztópisztollyal felragasztottam a cipős doboz külsejére (karantén alatt lányommal kreatívkodtuk).

Betéttartóm

Ezt a fürdőszobai szekrényben tartom, nekem ott esik kézre. A használtakat, hideg vizes öblítés után, a szennyestartóba teszem. Itt gyűlnek mosásig. Ez persze lehet egy fedeles vödör is, vízhatlan neszesszer, kinek mi van otthon. Fontos viszont, hogy a mosásra váró betéteket sose légmentesen zárt tárolóban tartsuk! Ha erre nem figyelünk, gyorsan elszaporodhatnak a baktériumok és borzasztóan bebüdösödik. Talán innét is ered a rémhír, hogy a mosható betétek büdösek. Pedig nem is.

Sok betétem van, mert minden anyagot kipróbálok mielőtt piacra dobom.

Mivel nekem a sok anyag kipróbálása miatt rengeteg betétem van, csak a ciklus végén egyben mosom ki őket. Minden új anyagból készítek magamnak betétet, hogy biztosan kényelmes és puha legyen, utána készülnek Nektek a további darabok. A tisztasági betéteket a fehérneműs fiókomban tartom, a használtak pedig a napi mosásba kerülnek a fehérneműkkel egyetemben.

A fehérneműs fiókban sorakoznak a tisztasági betétek.

Mosható betét – A balesetek elkerülése végett…

A balesetek elkerülése végett kérdezze meg a termék készítőjét, vagy olvassa el a termékleírást! A betéteimet egy vízhatlan réteggel látom el, hogy ne történjenek balesetek. Ennek a rétegnek az a tulajdonsága, hogy nem ereszt át semmilyen folyékony anyagot. Így használat közben biztonságban tudhatjuk mind a fehérneműt, mind a nadrágot. Ezért rendkívül fontos hogy melyik oldala néz a test felé. Itt egy összefoglaló:

Hogyan viseljük Ritakreativ mosható betéteket?
Mindenféleképpen szoros fehérneművel kell hordani a mosható betéteket, így kisebb az esély arra, hogy elcsúszik a fehérneműben. Egy bő, kinyúlt bugyiban elfog csúszni és így nem tölti be funkcióját.
Az egészségügyi betéteim alsó része fekete pamutvászon. Ez az oldal nem is tudja a nedvességet elvezetni, mert a vízhatlan anyag erről az oldalról van. Ez van a fehérnemű felé. A mintás oldal van felőlünk. Ez az oldal cikk-cakkban is van varrva, folyadékelvezetés céljából.

A mintás oldal van felőlünk.

A tisztasági betétek mindkét oldala hordható, ezek egyik oldala mintás, alsó része egyszínű. Ezekben nincs vízhatlan anyag, mindkét oldalról átengedik a folyadékot.

A közepes egészségügyi betétek hátsó fele kicsit szélesebb, ahogy a tisztasági betétek is, ez lesz a fenék résznél hátul. Ez egyfajta “becsúszásgátló”, nem szeretem ha becsúszik  fenekembe a betét… A kicsi méretű egészségügyi betét nem szélesebb hátul, felpatentolása mindegy, szintén a mintás oldala van felőlünk.

Ez az oldal cikk-cakkban is van varrva, folyadékelvezetés céljából.A betétet egyszerűen csak rápatentoljuk a fehérneműre (lásd a képeken a közepes betétet). A betéteim ingyenes szűkítő patenttal vannak ellátva, hogy beállíthassuk a testünk és fehérneműnk szerinti személyenként változó egyedi optimális méretet. Ez minden esetben benne van az árban, nem kell külön kérni és pluszban fizetni érte.

A betéteim ingyenes szűkítő patenttal vannak ellátva.

Ti írtátok – Kitti levele

Mindig örülök, amikor emailt kapok a vásárlóimtól. Ebből tudom, hogy jó az irány. Alábbiakban megosztom veletek Kitti levelét.

Kedves Rita,

Nagyon meg vagyok elégedve a termékeiddel! Hihetetlen, de tényleg hatalmas különbség a boltban kapható betétekkel szemben.Én személy szerint a pikkelysömöröm miatt próbáltam ki, de egyszerűen nagyon jó! Nincs viszkető, égő érzés, ami borzasztó volt minden hónapban.És amire “megnyugodott”, ismét kezdődött elölről minden…. (És tampont nem tudok használni, mert úgy érzem magam tőle, mint aki belázasodik)  De most nem volt ilyen tapasztalatom! Ez fantasztikus! Köszönöm neked! Emiatt úgy döntöttem, hogy betankolok belőle.Valamint, külön köszönöm a mosásra összeállított dokumentumot, nagyon hasznos és mindent beszereztem belőle! És boldogan használom! 🙂

Köszönöm ezerszer is!

Üdv
Kitti :)”