Mosható betét – hulladékmentes menstruáció

Hulladékmentes menstruáció? Minek az? Egyre több kényelmes és időtakarékos dologról derül ki, hogy azontúl, hogy erősen szennyezi a környezetet, közvetlenül káros lehet az egészségre is. Itt van például a műanyagpalackok és a mikroplasztikok esete vagy az egyszer használatos tamponok és egészségügyi betétek. Szerencsére vannak régi-új eszközök, például az intimkehely és a mosható egészségügyi betét, amelyek hosszútávon gazdaságos megoldások, egészségre ártalmatlan alternatívák, ráadásul hulladékszegény a használatuk. Az eldobható egészségügyi betétek és tamponok egyértelműen megkönnyítették és kényelmesebbé tették azokat a bizonyos nehéz napokat. De milyen áron? Mi is a baj velük?

Egy nő élete során átlagosan 8,2 évet menstruál, ezalatt több tízezer betétet vagy tampont használhat el. Ez a mennyiség egy az egyben újrahasznosíthatatlan szemét lesz (jó esetben szeméttelepre vagy égetőbe kerül). Az egyszer használatos intim-termékek többsége műanyagot (polietilén) tartalmaz (egy csomag betét=4 műanyag szatyor), és egyenként műanyagba van csomagolva, ez ugye önmagában problémás, mert nem bomlik le. A tengerekben leggyakrabban előforduló műanyag tárgyak egyike a menstruációs hulladék, az Európai Bizottság ötödik leggyakoribbként említi. Fontos megemlíteni még ebben a témában a nedves vagy intim törlőkendőket, melyek kiemelt problémát jelentenek mind a szennyvízkezelő rendszerekben, mind pedig a tengerekben és óceánokban. Ez talán egy elég komoly érv a hulladékmentes menstruáció elérése mellett.

A hulladékmentes menstruáció környezeti előnyei mellett fontos tudnunk, hogy a női intim terület vékony hajszálerekkel erősen átszőtt, így a nyálkahártyán keresztül könnyen felszívódhatnak anyagok. A reklámok alapján azt gondolhatnánk, hogy az összes betét és tampon hófehér gyapotmezőkről származó puha pamutból készül, de sajnos ez korán sincs így.

Kezdésnek jó, ha tudjuk, hogy egy átlagos egészségügyi betét 90%-ban tartalmaz műanyagot, vagyis a fő alapanyaga a nyersolaj. Így tartalmazhatnak BPA-t vagy BPS-t, valamint ftalátokat, amik magzati fejlődési rendellenességeket okozhatnak és hatással vannak a hormonháztartásra, valamint számos betegséggel hozták már összefüggésbe őket, úgy mint szív- és érrendszeri megbetegedések, meddőség, rák. Továbbá akármennyire vékonynak hirdeti is magát egy mai eldobható betét, a műanyagrétegek bizony korlátozzák a levegő szabad áramlását, magasabb hőmérsékleten és nedvesen tartják az intim zónát, elősegítve a baktériumok, gombák szaporodását.

Az intim termékek másik fő alapanyaga a pamut, főleg a tamponok esetében. A gyapotnövényt általánosságban rengeteg vegyszerrel kezelik a termesztés során, így a tamponokban peszticid- és glifozát-maradványok is megtalálhatóak. Nincs még vége, kapaszkodj meg, a pamutot rendszerint klórral vagy egyéb vegyszerekkel fehérítik. A tipikus dioxinképző folyamatok közé tartozik többek között a papír- és textilfehérítés (egyébként különféle műanyagok égetése révén képződik a legtöbb – ne tüzelj szeméttel!). Így dioxin az egyszer használatos intim-termékekben is megtalálható, sőt az eldobhatós pelenkákban is. A US Environmental Protection Agency (EPA) jelentése szerint a dioxin komoly közegészségügyi kockázatot jelent és már alacsony szinten is betegségeket okozhat. Rákot, reproduktív és magzati fejlődési problémákat okozhat, károsíthatják az immunrendszert, és zavarhatják a hormonháztartást. Persze egy átlagos ember dioxin kitettségének nagyon nagy részét sajnos az ételeink adják, de azért mégis fontos szempont lehet. Ráadásként, az eldobható intim-higiéniás termékek összetevői között általánosan szerepelnek még szagsemlegesítő anyagok, illatanyagok és ragasztók.

Ha arra a döntésre jutottál, hogy köszönöd szépen, te a fenn felsorolt borzalmakból nem kérsz, örömmel írom le, hogy vannak jobb lehetőségek. És még az őskorba sem kell visszamennünk!

Ma már hazánkban is elterjedtek a mosható betétek, könnyűszerrel beszerezhet bárki, aki a hulladékmentes menstruáció elérésére törekszik. Főleg baba-mama boltokban, mosható pelust áruló webshopokban lelhetünk számos kipróbált és szeretett márkára, vagy otthon dolgozó anyukák kezei alól kerülnek még ki textilbetétek gyönyörűbbnél gyönyörűbb mintákban és formákban. És hogy miért imádják ennyire őket azok a nők, akik már használják őket? Egy szettet 5-10 évig is használhatsz, légáteresztő, hosszútávon pénztárcabarát, sokkal nagyobb a nedvszívó-képessége az eldobhatóssal szemben, nem érintkezik vegyszerrel az intim.terület, nem dörzsöl, nincsenek kellemetlen szagok. Mivel patenttal záródnak, ha épp nem otthon tartózkodsz, használat után egyszerűen összepatentolhatod, bele egy vízhatlan neszesszerbe, otthon pedig elöblítheted.

Tisztítása nem ördöngösség, hideg vízzel kiöblíted, folttisztító szappannal is bedörzsölheted ha szükséges, majd várakozhat a mosásra. Fehérneműkkel együtt nyugodtan lehet mosni őket. Fontos, hogy öblítőt ne használjatok mosáskor, mert eltömíti az anyagot és vízlepergetővé teszi. Szeretnélek emlékeztetni, hogy mosható betét vásárláskor is kimaxolhatod a környezettudatosságot, és választhatsz természetes, lebomló anyagokból készült betétet, mint a pamut, bambusz, kerülve a műszálas nedvszívó rétegeket. Általában lélegző PUL anyag a vízzáró réteg, ami ugyan műanyag, de sokkal jobb megoldás az egyszer használatos intim-termékekkel szemben, és ez a réteg nem érintkezik közvetlenül a bőröddel.