Mosható betét – gyakori kérdések

Alábbiakban igyekeztem összefoglalni azokat a kérdéseket, amikkel gyakran fordultak hozzám az elmúlt években a vásárlóim. Ha nem találod amit keresel, lépj kapcsolatba velem, minden vásárlómnak szívesen segítek. Kicsit szókimondó, de lényegre törő blogbejegyzés következik.

Előszó

Ahogy a tamponok, a betétek csomagolásán sem tüntetik fel a gyártók, hogy a termék milyen anyagokat tartalmaz, pedig lenne érdekesség a listában bőven. Sokan szenvednek görcsöktől, fertőzéstől és kiütésektől a menstruáció során, és nem kapcsolják össze a kellemetlen tüneteket a műanyagot, agyonpermetezett pamutot,szintetikus vegyszereket, és káros ipari melléktermékeket tartalmazó higiéniai termékekkel. Kétség kívül egészségesebb és környezetbarátabb megoldás, ráadásul még költségkímélő is a mosható textil betét.Magas nedvszívó képességű anyagból készül és ragasztócsíkok helyett patentok tartják a helyén. Használni ugyanúgy kell, mint egy eldobható betétet, majd használat után kiöblíteni, kimosni. Ha nem otthon cseréljük, akkor érdemes vízhatlan neszesszerben tárolni, amíg eljutunk a mosógépig.

Tényleg elmúlik a görcsölés a menzesz alatt, ha moshatót használok?

Tapasztalatok szerint több esetben teljesen elmúlt, akinél nem, azoknál lényegesen mérséklődött a görcsölés. De szintén sokkal kevesebb esetben fordul elő bármilyen rendellenes hüvelyfolyás, gombás fertőzés, stb.

Nehéz bánni vele?

Könnyen használható, patentokkal tudod a fehérneműre rögzíteni. A betétek varrott, mintás fele van felőlünk, a betét alsó egyszínű részén nincs varrás a középső részén. Ha véletlenül fordítva használod, nem fogja felszívni a folyadékot, kifolyik a fehérneműbe.

Elcsúszik a betét. Mi lehet az oka?

A betétek elcsúszásának fő oka tapasztalataim szerint a csúszós anyagú, túl laza fehérnemű. A betétekbe dupla patentot teszek azért, hogy könnyebb legyen a fehérneműre igazítani. Természetesen elcsúszás így is előfordulhat, ha a fehérnemű nem elég passzos. Nálam a régi már kinyúlt fehérneműkben fordul elő. A bugyi formáját is érdemes próbálgatni, melyikkel jó a betétet hordani. Éjjelre az egészségügyi betéthez én van hogy dupla bugyit veszek.

Büdös?

Használata közben nincsenek kellemetlen szagok. A megszokott kellemetlen szagok a bolti termékek jellemzője. A baktériumok hamar elszaporodnak a számukra rendkívül kedvező környezetben. A kőolajszármazék zselékristályok magukba zárják a folyadékot, így teremtve lehetőséget erre.

Átázik?

Nem ázik át a vízzáró TPU rétegnek köszönhetően. Strapabíró és rugalmas anyag, ami megfelelő kezelés mellett évekig tökéletesen használható marad. A TPU 40 fokos mosást és alacsony hőfokú szárítást enged meg, ne szárítsuk forró radiátoron. Extrém magas hőmérsékletnek kitéve a TPU olvadhat és a laminálás leválhat az anyagról. Az utóbbi időben TPU anyagot használok. A TPU gyakorlatilag nagyon hasonló, mint a PUL, csak a gyártási folyamatban van különbség. Előállítását környezetbarátabbnak mondják, mivel nem vegyi oldószereket használnak közben, hanem hőkötést. Ebből kifolyólag a TPU kevesebb vegyszerrel érintkezik a gyártási folyamat közben, mint a PUL. Tapintásra a TPU puhább, mint a PUL és rugalmasabb is. Zöldebb megoldás, mivel gyorsabban lebomlik (4-5 év). Magas hőmérsékletre érzékenyebb.

Bőrbarát? Hisz tudod, kényes helyen fogom használni!

Nálam mindent bőrt érő felület 100% pamutból készül! Puha, kényelmes, lélegző, szinte észrevehetetlen anyagról van szó. Míg a bolti változat igen kényelmetlen tud lenni, a mosható betét a fehérneműdhöz hasonló anyagból készül, puha és kényelmes.

A Ritakreativ által felhasznált 100% pamut anyagok rendelkeznek Öko-Tex Standard 100 minőségi tanúsítvánnyal. Ez annyit jelent, hogy a textília több száz vizsgálaton átesett. Ezen szűrik ki, hogy tartalmaz e egészségkárosító anyagokat. Tehát az általam felhasznált anyagok garantáltan biztonságosak és alapvetően semmilyen bőrtípusra nem jelentenek egészségügyi kockázatot!